JeugdzorgPlus

Zeer intensieve hulp voor jongeren met hoogcomplexe gedragsproblemen.

Deze vorm van jeugdhulp noemen wij JeugdzorgPlus, omdat het meer biedt dan de reguliere zorg. Het is een zeer intensieve vorm van jeugdhulp die wij in trajectvorm aanbieden. 

Wanneer hulp onontkoombaar is

Wanneer hulp onontkoombaar is

Als jongeren geplaatst worden binnen JeugdzorgPlus is er veel aan de hand. De kinderrechter heeft een machtiging gesloten jeugdhulp afgegeven en de legitimatie van de plaatsing getoetst. 

Naast zorgen om de jongeren, zijn er vaak ook zorgen rondom het gezin of netwerk van de jongeren. Het gaat om jongeren die op een maatschappelijk onverantwoorde manier afglijden. Tegelijkertijd zijn ze onvoldoende bereikbaar voor hulpverlening. Ze laten zich niet helpen; onttrekken zich aan zorg of worden door anderen aan zorg onttrokken. Dit niet laten helpen uit zich in zelf geen problemen ervaren en wantrouwen naar hulpverlening. Ook lukt het niet om deze jongeren bij te sturen.  

De jongeren zijn daardoor ontoegankelijk voor hulpverlening. Ze sluiten zich mentaal af voor hulpverleners, vluchten in middelengebruik of onttrekken zich fysiek aan behandeling door niet te komen.   

Als de ontwikkeling van een jongere zo slecht is dat voor zijn of haar toekomst wordt gevreesd en de jongere onvoldoende bereikbaar is voor hulp, wordt op een bepaald moment geconstateerd dat er - hoe dan ook - hulp geboden moet worden. Hulp waar de jongere niet onderuit kan komen. Deze onontkoombare hulp wordt gerealiseerd door een machtiging voor gesloten jeugdhulp, ofwel JeugdzorgPlus. 

Zorgvuldige maatregelen voor een kansrijke toekomst

Zorgvuldige maatregelen voor een kansrijke toekomst

JeugdzorgPlus is er voor jongeren met een ernstige ontwikkelbedreiging die in een situatie geplaatst moeten worden waarin een behandeling onontkoombaar is. Dat betekent ook dat er vrijheidsbeperkende en controlerende maatregelen ingezet kunnen worden, tegen de wil in van de jongeren (en wettelijk vertegenwoordigers).  

Voorbeelden hiervan zijn geen contact hebben met de buitenwereld en verplicht medicijnen laten gebruiken. Dit zijn (deels) grondrechten en moeten daardoor uiterst zorgvuldig opgelegd en uitgevoerd worden. Deze maatregelen, noodzakelijk voor de behandeling, worden in het behandelplan opgenomen en (meerdere malen) getoetst door een gekwalificeerde/geregistreerde gedragswetenschapper. 

Een helder stappenplan voor de behandelroute

Van start tot nazorg

Wanneer jongeren bij Almata terechtkomen, begint een intensief traject gericht op herstel, groei en toekomstperspectief. Dit stappenplan biedt een overzicht van hoe we jongeren begeleiden vanaf hun plaatsing tot na de behandeling. Met een combinatie van zorg, onderwijs en op maat gemaakte ondersteuning, bereiden we hen voor op een zelfstandig en kansrijk leven.
Plaatsing 

Plaatsing 

De kinderrechter bepaalt of een jongere hoogcomplexe zorg nodig heeft in de vorm van JeugdzorgPlus en geeft een beschikking af. In de meeste gevallen geldt deze beschikking voor drie tot zes maanden. 

Intensieve begeleiding

Intensieve begeleiding

Bij Almata krijgt de jongere een intensieve behandeling. Over het algemeen is deze behandeling geïntegreerd in zijn of haar dagprogramma, waarin onderwijs een belangrijke rol speelt. Want om grip te krijgen op de toekomst is onderwijs belangrijk. 

  

Onderwijsdagprogramma

Onderwijsdagprogramma

Het Olivijncollege, aangesloten bij Koraal, geeft onderwijs op het terrein van Almata in Ossendrecht. Direct naast de behandelgroepen. De leerkrachten werken nauw samen met de medewerkers van Almata en sluiten zo goed mogelijk aan op de ‘eigen’ school van de jongere. 

Telefoon: 0164 - 271140 
E-mail: Olivijncollege@koraal.nl
Website: Het Olivijncollege

Na de behandeling

Na de behandeling

Gedurende de behandeling bij Almata krijgt een jongere steeds meer vrijheden. Zo werken we toe naar het moment waarop hij of zij weer naar huis gaat, zelfstandig gaat wonen of naar een open behandelgroep gaat. In de meeste gevallen maken we een plan voor de nazorg. Onze zorg houdt namelijk niet op als een jongere bij ons weggaat. Wij blijven begeleiding of ondersteuning bieden voor de jongere en zijn of haar omgeving.