TOV-groep

24-uurs begeleiding voor jongeren die door problemen tijdelijk niet thuis kunnen wonen.

De TOV-groep heeft vijf crisisplekken en zes overbruggingsplekken. De crisisplekken zijn voor de regio West-Brabant West gereserveerd en hebben een duur van vijf tot maximaal tien werkdagen. De overbruggingsplekken zijn voor jongeren die niet op een hulpverleningsplek terecht kunnen of van wie de toekomst onduidelijk is. Tijdens een verblijf van één tot maximaal drie maanden wordt gezocht naar een geschikte woonvorm en vervolghulp. 

 

Traject en daginvulling

Traject en daginvulling

Iedere jongere volgt een individueel traject, afhankelijk van zijn of haar hulpvraag. Almata betrekt ouders altijd bij het traject van hun kind. Om stappen te zetten zoeken we ook de samenwerking met het netwerk van de jongere.  

Op de TOV-groep hebben de jongeren een daginvulling - onderwijs of werk - en daarmee een vast dagritme. Heeft de jongere geen daginvulling, dan zorgt de TOV-groep voor een dagstructuur. 

Aanmelding overbruggingsplekken

Aanmelding overbruggingsplekken

Soms is onvoldoende duidelijk waarom het de jongere niet lukt de grip en regie terug te krijgen, in de omgang met anderen en het dagelijkse functioneren. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen aangemeld worden voor een overbruggingsplek binnen Almata. Vooraf aan de plaatsing wordt samen met een trajectbegeleider, de jeugdprofessional en jeugdzorgwerkers besproken wat nader onderzocht moeten worden. En waarin de jongere inzicht wil krijgen. Ook kan een aanvraag worden gedaan voor een psychodiagnostisch onderzoek. 

Aanmelding crisisplekken

Aanmelding crisisplekken

Ervaart een jongere of gezinsleden problemen in het gezin of in de leefomgeving en komen de ouders/verzorgers en de jongere er samen niet uit, dan kan er een crisissituatie ontstaan. In een crisissituatie is het belangrijk zo snel mogelijk in te grijpen, voor de veiligheid van de jongere en het gezin. 

Spoedeisende Zorg (SEZ) en Spring kunnen een aanmelding doen. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Samen met de TOV-groep maakt het SEZ en Spring de afweging of de groep een passende, tijdelijke oplossing is. Wordt een jongere op de TOV-groep geplaatst voor een crisisplek, dan wordt ook acute zorg ingezet. Samen met de jongere en ouders/verzorgers bekijken we of terug naar huis/netwerk mogelijk is. 

Crisisplaatsing kan een kans op verandering bieden. Het doel is het bieden van rust, veiligheid en structuur.